Algemene verkoopvoorwaarden
A. Toepassingsgebied
1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing tussen Kroanworks BV (hierna de ‘vennootschap’) en haar klanten.
2. Deze algemene voorwaarden zijn exclusief van toepassing op elke offerte/bestelling/overeenkomst tussen de vennootschap en klant en sluiten de algemene voorwaarden van de klant uit, behoudens schriftelijk anders overeengekomen. Voorgenoemde afwijking kan in ieder geval niet door de klant geïnterpreteerd worden als een algemene afwijking van de onderhavige voorwaarden van toepassing op de vroegere en/of toekomstige commerciële relaties tussen de vennootschap en de klant.
B. Bestellingen, offertes en de overeenkomst
3. Folders, reclame, foto’s, catalogi of andere door de vennootschap geleverde publiciteitsdocumenten hebben op zich geen enkele contractuele waarde.
4. Zo de klant een bestelling van goederen/diensten overmaakt en/of een offerte hiervan ondertekent, erkent hij voldoende en correct ingelicht te zijn door de vennootschap aangaande alle essentiële elementen van de goederen/diensten.
5. De offertes van de vennootschap gelden slechts één maand vanaf uitreiking, behoudens een uitdrukkelijk andersluidende schriftelijke overeenkomst. De gegeven prijzen worden steeds gebaseerd op de lonen, sociale lasten en materiaalprijzen, zoals ze van kracht zijn op de dag van de offerte. Officiële prijswijzigingen, zoals voorzien door wettelijke bepalingen brengen automatisch overeenstemmende wijzigingen van de in het contract vastgelegde prijzen mee. Deze evenredige verhoging kan ook van toepassing zijn op een gedeelte van de bestelling of opdracht.
6. De overeenkomst wordt geacht te zijn afgesloten vanaf het ogenblik dat de vennootschap de bestelling uitdrukkelijk aanvaard heeft. Eventuele wijzigingen aan de overeenkomst dienen steeds schriftelijk te gebeuren en zullen steeds onderworpen zijn aan de voorafgaande en expliciete goedkeuring van de vennootschap.
7. De vennootschap tracht naar best vermogen haar werkzaamheden uit te voeren. Zij kan geen garantie geven tot het bereiken van bepaalde resultaten. De klant verbindt zich ertoe om alle informatie aan te leveren en bijstand te geven die de vennootschap noodzakelijk acht om de diensten uit te voeren/goederen te leveren.
8. De klant kan de overeenkomst eenzijdig verbreken mits vergoeding van de vennootschap voor de reeds geleverde goederen/diensten alsook van een forfaitaire en onherleidbare vergoeding ten belope van 20% (excl. BTW) van het nog niet geleverde gedeelte. Voorgenoemde vergoeding is van rechtswege opeisbaar.
C. Levering
9. Wanneer tot de verbintenissen van de vennootschap tevens de levering van goederen hoort, zullen deze bewaard en/of vervoerd worden op risico en kosten van de klant. Dit geldt ook indien het transport zou gebeuren door en/of voor rekening van de vennootschap en wanneer de klant goederen aan de vennootschap toevertrouwt met het oog op de herstelling, verbouwing, restauratie en/of eender welke andere bewerking ervan.
10. In geval van overmacht of van een voorval dat voor de vennootschap redelijkerwijze een beletsel uitmaakt voor de uitvoering van haar verbintenissen en dat niet aan haar toerekenbaar is (onvoorziene omstandigheden), behoudt de vennootschap zich respectievelijk het recht voor de leverings-/uitvoeringstermijn te verlengen of de overeenkomst met onmiddellijk effect, van rechtswege en zonder voorafgaande rechterlijke tussenkomst, te beëindigen bij kennisgeving aan de klant, zonder bewijs door de vennootschap van de onvoorzienbaarheid van deze situatie en zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn.
11. Het begrip overmacht behelst onder meer brand, watersnood, slechte weersomstandigheden, oorlog, oproer, aangekondigde en spontane staking, blokkade, gedwongen sluiting van de onderneming, ongevallen, ziekte, een probleem van interne organisatie van de onderneming, in- of uitvoerverbod, transportmoeilijkheden, vertraagde toevoer/gebrek aan toevoer van leveranciers, en dit alles zowel bij de vennootschap als bij de leveranciers, bij de bevoorraders of onderaannemers of andere betrokken derden. Voorgenoemde opsomming is geenszins limitatief.
D. Betaling en schadevergoeding
12. De facturen van de vennootschap zijn betaalbaar op het adres vermeld op de factuur, tenzij anders tussen de vennootschap en de klant overeengekomen. Eenmaal de bestelling is geplaatst en aanvaard, wordt de klant gevraagd een voorschot van 40% van de totaalsom te betalen, tenzij anders werd bedongen. De werken starten pas na het betalen van het voorschot.
13. Opmerkingen en restricties in verband met de factuur en/of de daarop vermelde algemene voorwaarden dienen per gemotiveerd aangetekend schrijven binnen de 8 dagen na factuurdatum aan het adres van de vennootschap overgemaakt te worden.
14. Cheques en wissels gelden slechts als betaling na hun inlossing. Eventuele kosten ervan vallen ten laste van de klant. Het trekken en/of aanvaarden van wissels of andere verhandelbare documenten houdt geen schuldvernieuwing in en vormt geen afwijking van de algemene voorwaarden. De kosten bij acceptatie van wissels vallen ten laste van de klant.
15. Bij verzuim van betaling of bij niet-betaling op de voorziene vervaldag zal, zonder enige ingebrekestelling van rechtswege op het factuurbedrag een conventionele intrest verschuldigd zijn van 1 % per maand, te rekenen vanaf de voorziene vervaldag. Elke begonnen maand zal als volledige maand aangerekend worden. De niet-betaling of gedeeltelijke betaling op de vervaldag van één enkele factuur, maakt het verschuldigd saldo van alle andere, zelfs niet vervallen, facturen van rechtswege onmiddellijk opeisbaar. Bij gebrek aan (tijdige) betaling heeft de vennootschap eveneens van rechtswege het recht verdere leveringen van goederen of diensten te staken.
16. Bovendien zal het factuurbedrag van rechtswege en zonder ingebrekestelling, ten titel van forfaitair en onherroepelijk beding met 15% verhoogd worden, met een minimum van € 100,00 als schadeloosstelling van de inningskosten van de schuldvordering (zoals personeels- en administratiekosten, beheer en opvolging van het dossier, invloeden op het financieel beheer, enz.). Deze vergoeding is verschuldigd naast de verwijlintresten, de invorderbare procedurekosten en de eventuele vergoeding voor materiële schade en winstderving. De klant is akkoord dat deze vergoeding forfaitair is en dat deze bij afwijking van art. 1231 B.W. niet kan gewijzigd worden, zelfs wanneer de tekortkoming slechts gedeeltelijk zou zijn.
E. Beëindiging van de overeenkomst
17. De vennootschap heeft het recht, onder voorbehoud van schadevergoeding, de overeenkomst met onmiddellijk effect, van rechtswege en zonder voorafgaande rechterlijke tussenkomst, te beëindigen bij kennisgeving aan de klant:
– de klant zich in een situatie van overmacht bevindt die een duur van twee (2) maanden overschrijdt;
– in geval de vennootschap tot de vaststelling komt dat de bestelling niet uitgevoerd kan worden door enige technische reden;
De vennootschap heeft in de gevallen bepaald in voorgaand lid eveneens de keuze de effecten van de overeenkomst geheel of gedeeltelijk op te schorten.
F. Eigendomsvoorbehoud en risico-overdracht
18. Tot aan de volledige betaling door de klant van alle bedragen door hem verschuldigd uit hoofde van de overeenkomst blijven de goederen eigendom van de vennootschap, zelfs indien de goederen reeds bewerkt/verwerkt werden. Bij niet of onvolledige betaling, kunnen de goederen op elk moment worden teruggehaald zonder de toestemming van de klant.
19. Eens de goederen geleverd zijn of vanaf de kennisgeving aan de klant dat hij de goederen mag ophalen, draagt de klant alle risico’s waaronder alle verlies-, vernielings- en beschadigingsrisico’s. De bewaring van de goederen in afwachting van ophaling door de klant geschiedt dus op risico van de klant.
G. Aansprakelijkheid, conformiteit en klachten
20. Het leveren van goederen of van prestaties op een latere dan de voorziene datum voor levering of prestatie kan, wanneer dit niet te wijten is aan kwade trouw of een grove fout van de vennootschap, nooit een reden tot afbestelling of verbreking van de overeenkomst inhouden, noch recht geven op enige schadevergoeding. De vennootschap zal zich zoveel mogelijk inspannen zich te houden aan overeengekomen termijnen of, bij gebreke hieraan, de goederen/diensten zo spoedig mogelijk leveren na ontvangst van de bestelling.
21. Indien de aansprakelijkheid van de vennootschap, hetzij contractueel of extracontractueel, zou vaststaan, zal deze in ieder geval geplafonneerd zijn tot het dekken van de rechtstreekse schade met als maximum het geheel der sommen (excl. BTW) gefactureerd door de vennootschap voor de goederen/diensten voor dewelke voormelde aansprakelijkheid zou weerhouden worden.
22. Aansprakelijkheid voor enige vorm van onrechtstreekse schade zoals bijvoorbeeld winstderving, verlies van klanten, zuiver financiële schade, verlies van werkuren m.b.t. goederen/diensten voor dewelke de aansprakelijkheid van de vennootschap wordt weerhouden, schade aan andere goederen dan deze die het voorwerp van de overeenkomst uitmaken enz. is in ieder geval uitgesloten en kan nooit op de vennootschap verhaald worden.
23. De klant is te allen tijde gehouden de goederen bij de levering onmiddellijk te controleren op hun conformiteit. Volgende eigenschappen worden onder meer niet beschouwd als gebrek in de conformiteit, als een zichtbaar of verborgen gebrek: lichte verschillen in de kleur of in de afmetingen van de goederen, in de mate dat deze vanuit technisch oogpunt niet te voorkomen zijn, algemeen aanvaard zijn of eigen zijn aan de gebruikte materialen.
24. Klachten in verband met de levering van goederen en diensten of de uitvoering van werken moeten geschieden per gemotiveerd aangetekend schrijven, binnen de acht (8) dagen na de leverings- of uitvoeringsdatum. Deze tijdige klachten schorsen de betalingsverplichting niet op. Klachten verliezen hun geldigheid vanaf het ogenblik dat de geleverde goederen zijn aangepast, veranderd, bewerkt of hersteld door personen niet eigen aan de vennootschap.
25. Het in gebreke blijven van de klant om binnen voormelde termijn van acht (8) dagen een klacht aan de vennootschap mee te delen, geldt als een onvoorwaardelijke aanvaarding van de geleverde waren/diensten. Dit tijdstip staat dan ook gelijk met de enige en definitieve oplevering.
H. Nietigheid
26. Wanneer één van de clausules opgenomen in deze algemene voorwaarden nietig of ongeldig wordt bevonden, laat dit het bestaan en de geldigheid van de overige clausules onverkort. Partijen zullen in onderling overleg één of meerdere geldige bepaling(en) overeenkomen die eenzelfde of een gelijkaardig resultaat heeft (hebben) als de nietige of ongeldige bepaling(en).
I. Bevoegde rechtbank en toepasselijk recht
27. Bij alle betwistingen zullen naar keuze van de vennootschap, hetzij de rechtbanken van het rechtsgebied van de klant, hetzij de rechtbanken van Antwerpen bevoegd zijn. In geval van betwisting zal uitsluitend het Belgische recht van toepassing zijn. Het Weens koopverdrag wordt door deze algemene voorwaarden uitgesloten.